Almond cake z gruszkami

almond cake5

Było dużo ambitnych planów na wypieki z gruszkami, a skończyło się na cieście migdałowym. Almondów nigdy nie za dużo 😀 Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu. Miałam je piec w tortownicy, ale nie widziec czemu skończyło się na formie do tarty, przez co ciasto jest baaaardzo niziutkie.
Wisienką na torcie są chipsy z gruszek, które tworzone były wg przepisu z tego filmiku.

Składniki:
Ciasto:
2-3 gruszki
sok z jednej cytryny
150g masła
125g cukru pudru
2 jajka
75g mąki
80g zmielonych migdałów
szczypta soli
20g migdałów w płatkach

Dekoracja:
1 gruszka
100g cukru
100g wody
200ml śmietany kremówki

Ciasto
Gruszki obrać i pokroić na małe kawałki (albo plasterki), umieścić w miseczce i wycisnąć na nie sok z połowy cytryny. Odstawić.

Masło ubić z cukrem (zostawić 1 łyżkę cukru na później). Dodawać po kolei jajka i ubijać tylko do połączenia składników. W osobnej misce przesiać mąkę i wymieszać ją z mielonymi migdałami i solą. Powoli dodawać suche składniki do mokrych, ciągle miksując. Na końcu wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny i wymieszać.

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie to była foremka na tartę, ale dobra też będzie zwykła tortownica). Przełożyć ciasto do foremki, rozprowadzić równo. Układać kawałki/plasterki gruszki na całej powierzchni ciasta, posypać płatkami migdałów oraz łyżką cukru pudru.

Piec przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Pozostawić ciasto na 10-15 minut w foremce do przestudzenia.

Chipsy gruszkowe
Wodę zagotować w garnku wraz z cukrem. Powstanie syrop (wcale nie jakiś gęsty), w którym należy maczać plastry gruszki. Te zaś można przygotować za pomocą bardzo ostrego noża lub odpowiedniej tarki. Moje były czynione nożem i miały jakieś 2-3mm grubości.

Namoczone plastry wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy kolejną warstwą papieru i lekko dociskamy. Dzięki temu chipsy będą płaskie. Wstawiamy do piekarnika nagranego do 110 stopni na 45 minut (czas zależy od piekarnika i od owoców, moje chipsy były mało chrupiące, więc przydałoby się im jeszcze trochę posiedzieć w piecu).

Upieczone plastry gruszek wyjmujemy i delikatnie zdejmujemy papier, zostawiamy jeszcze do przeschnięcia i ostygnięcia.

Deko
Ciasto można podawać na ciepło z kleksem bitej śmietany i chipsami z gruszki. Ale bardzo dobrze smakuje również po ostygnięciu.

almond cake6

almond cake4

almond cake3

almond cake

almond cake2

almond cake8

almond cake7

almond cake9

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>