Babeczki brownies bez mąki

DSCF0109x

Nie wiem czy to, że ciasto jest bez mąki oznaczać miało, że niby jest zdrowsze, ale przecież ta dawka czekolady i masła robi swoje. Więc tak czy siak jest to Złoooo, ale za to jakie pyszne ;] A przede wszystkim złooo od samej Nigelli Lawson (z książki „Nigella Ekspresowo”), czyli mojej największej idolki w kwestii wypieków. Jej przepis przeznaczony był na ciasto, ale w formie babeczek sprawdza się chyba jeszcze lepiej – można używać sylikonowych foremek o najróżniejszych kształtach, bo to ciasto idealnie się dopasowuje do każdego kształtu.

Składniki (na 12 babeczek):
225g gorzkiej czekolady
225g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
200g drobnego cukru
3 jajka
150g mielonych migdałów
100g posiekanych orzechów włoskich

Sos czekoladowy:
75g gorzkiej czekolady
125ml śmietany 36%
2 łyżeczki rozpuszczalnego espresso rozpuszczonego w 2 łyżkach wody
1 łyżka golden syropu lub sztucznego miodu

Dodatkowo:
poziomki

Brownies
W garnku rozpuścić czekoladę wraz z masłem na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy oraz cukier i wymieszać. Gdy masa przestygnie ciągle mieszając dodać roztrzepane jajka, mielone migdały i posiekane orzechy.
Gotowe ciasto przełożyć do foremek na babeczki (w tym wypadku najlepsze są sylikonowe) i piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie babeczki wyjęte z pieca będą jeszcze przez chwilę skwierczeć, najlepiej zostawić je na chociaż 10 minut i dopiero później wyjąć z foremek (wtedy wyjdą bez jakiegokolwiek problemu i zachowają kształt).

Gorący sos czekoladowy
Do garnka wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i dodać pozostałe składniki. Podgrzewając na małym ogniu mieszać aż do połączenia. U mnie sos wyszedł bardzo gęsty, więc rozrzedziłam go dodając trochę mleka. Gotową polewę przelać do dzbanuszka lub od razu pokryć nią babeczki i udekorować poziomkami. Świetnie też sprawdzi się kulka lodów waniliowych czy keks bitej śmietany ;]

DSCF0118x

DSCF0111

DSCF0124x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>