Babeczki z ciepłymi lodami

cieple lody999

Kilka lat temu w Nowym Sadzie chodząc po sklepie ze znajomym serbem:
– Hey do you have warm ice-cream?
jego mina właściwie wyjaśniła mi wszystko…
– What is wrong with you (polish people)?! You drink hot beer, eat warm ice-cream, and then you have this awful kefir!
cóż… : DDDD co jak co, ale ciepłych lodów nie można nie lubić!
Przepis na babeczki to murzynek mamy, a przepis na ciepłe lody ukradłam z moich wypieków.

Składniki (na 55 mini babeczek):
250g masła
4 czubate łyżki kakao
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 jajka
2 i 1/3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
50g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

Pianka:
3 duże białka
1 i 3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki wody

Polewa czekoladowa:
400 g gorzkiej czekolady
3 łyżki oleju rzepakowego

Babeczki
Masło, kakao, cukier i wodę umieścić w garnku i rozpuścić, mieszając od czasu do czasu. Całość zostawić do ostygnięcia.
Ubić białka na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej miksować. Do ostudzonej masy kakaowej przesiać mąkę i dodać jajka oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać łyżką i dodać czekoladowe groszki. Gotowe ciasto przełożyć do papilotek lub sylikonowych foremek.
Piec w 180 stopniach przez około 15-20 minut.

Pianka
Do szklanej lub metalowej miski wbić białka, dodać cukier i wodę i ubijać mikserem przed około minutę. W garnku zagotować niewielką ilość wody i położyć na nim miskę z białkami – tak aby nie dotykała wody. Dalej ubijać białka z cukrem przez równe 12 minut (chodzi o to, aby otrzymać temperaturę 70 stopni, co wg Doroty, a ja jej absolutnie wierzę, trwa właśnie 12 minut). W tym czasie masa bardzo zgęstnieje. Na sam koniec wmiksować ekstrakt.
Gotową piankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać spiralnie na mini babeczki. Przełożyć do lodówki, najlepiej na całą noc – wtedy dużo łatwiej je maczać w czekoladzie, bez obawy, że pianka odpadnie od babeczki.

Polewa czekoladowa
Czekoladę z olejem rozpuścić – w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Umieścić w wysokiej szklance lub kubku i pozostawić na kilka minut by ostygła.
Wyjąć babeczki z lodówki i zanurzać je szybkim i pewnym ruchem w czekoladzie. Potrzymać jeszcze chwilę by nadmiar czekolady (czy jest to w ogóle możliwe?!) spłynął do szklanki i następnie odstawić babeczki na jakieś 15 minut w temperaturze pokojowej, a potem prosto do lodówki na 2 godzinki.
Mogą sobie tam spokojnie leżeć przez 3 dni.

cieple lody1

cieple lody4

cieple lody 5

cieple lody6

cieple lody7

cieple lody8

cieple lody9

cieple lody33

cieple lody99

 

Komentarze

  • Paulina pisze:

    Bardzo u Ciebie przytulnie. Podoba mi się estetyka bloga, no i te cudowne zdjęcia! 🙂
    Zapraszam po odbiór nominacji 🙂
    http://www.tastegood.pl/podsumowania/35-moje-nominacje

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

    Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>