Bezglutenowe cytrynowo-kokosowe babeczki

Wyzwanie: babeczki bezglutenowe, bez nabiału i oczywiście pyszne – czyli powrót córy marnotrawnej z Indii albo inaczej – powitalny gift dla Zu, co by już dłużej nie musiała umierać na gluten ;] Przepis znaleziony na tej cudownej stronie. I tak tak, moje babeczki znacząco się różnią w wyglądzie od wersji amerykańskiej, a to za sprawą poskąpienia na zakup syropu klonowego i zastąpienie go miodem akacjowym. Nadal są pyszne, tylko warstwy zamieniły się w jedność  : ) Nie mniej jednak, jeśli lubicie makaroniki (bardzo podobny smak) i pragniecie czegoś zdrowszego to ten przepis jest idealny.

Składniki na 20 babeczek:

Ciasto:
5 łyżek oleju kokosowego
3 łyżki miodu
200g wiórek kokosowych
100g mąki migdałowej / zmielonych migdałów
szczypta soli
2 białka

Nadzienie:
3 jajka
2 żółtka
8 łyżek miodu
sok z 1,5 cytryny
skórka z 2 cytryn
35g mąki migdałowej / zmielonych migdałów

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciasto
Roztopić olej kokosowy na patelni na małym ogniu. Dodać miód ( u mnie akacjowy), wiórki kokosowe, migdały i sól. Wymieszać do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać białka i wymieszać – na tym etapie ciasto powinno być nieco lepkie.
Przygotować foremki na babeczki (najlepiej sylikonowe) i wyłożyć je przygotowaną masą kokosową. Najlepiej nakładać po łyżce ciasta a następnie dociskać je by powstał zwarty spód babeczek.
Piec przez 10 minut w 175 stopniach. W tym czasie przygotować nadzienie.

Nadzienie
W dużej misce ubić jajka z żółtkami, dodać pozostałe składniki i zmiksować całość. Masa będzie bardzo lejna, ale nie należy się tym w ogóle przejmować. Na podpieczone spody wylać cytrynowe nadzienie – w dużej mierze się po prostu wchłonie w kokosowo-migdałowe ciasto. Piec przez 15 minut w tej samej temperaturze (175 stopni).
Gotowe babeczki po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.


Copyright © 2014 AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery. All rights reserved.