Ciasto z mikrofali

DSCF0427x

Czasami ma się ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i co absurdalne – czekolada w cale nie wystarcza. Co gorsza nie ma się czasu i ochoty biegać po coś do sklepu, czy czekać aż cudownie czekoladowe ciasto upiecze się w piekarniku (można też np. nie posiadać piekarnika). I wtedy pojawia się ON – idealny deser! Jest szybki, jest prosty i jest pyyyyszny!
Przepis znalazłam kiedyś na Pintereście (oryginalny przepis można zobaczyć tu). W Stanach popularne są Cake in a cup, ale większość z nich jest po prostu słaba. To ciasto jest świetne w smaku, głównie dzięki pominięciu w przepisie jajka i dodaniu (to już mój wkład) syropu smakowego.  Kiedyś Ri przyniósł kilka takich małych syropów do kaw i drinków, ale jako że kawy nie piję, a drinków nie robię, to owe syropiki stały sobie długo na półce i zdobiły kuchnię. Któregoś pięknego dnia okazało się, że są idealnym dodatkiem do ciast. Można je kupić w supermarketach, najczęściej postawione są przy alkoholach (mój ulubiony to ten). Jak nie macie takiego syropu (co jest całkowicie zrozumiałe) można np. użyć masła orzechowego, dodać kawałki białej czekolady, orzechy, czy co tam innego macie pod ręką.

Składniki (na 1 filiżankę):
3 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
1,5 łyżki oleju
12g (około łyżka) kropelek czekoladowych / posiekanej czekolady
łyżka syropu np. Victoria’s Rum z czekoladą

Wykonanie jest banalnie proste, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać ciasto do kubka bądź filiżanki i wstawić do mikrofali na 1 minutę i 10 sekund na maksymalną moc ( u mnie jest dość słaba, więc trzymam ciasto 10 sekund dłużej, chociaż uwielbiam znajdować na dnie filiżanki „niedopieczone” płynne ciasto ;] ).
Na koniec można jeszcze użyć jakiejś posypki (u mnie krokant ryżowy kakaowy) lub oprószyć deser cukrem pudrem.
I najważniejsze! Jeść jeszcze ciepłe gdy maleńkie kawałki czekolady są ciągle płynne  : D

DSCF0415x

DSCF0423x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>