Czeko tarty

czeko tarty3

I przychodzi taki okres w roku kiedy się trzeba zabrać za wyszukiwanie przepisów na czekoladowe pyszności – czyli po prostu czas na Tatowe urodziny. Tym razem mniej szukania, więcej tworzenia. Spód tartaletek zrobiłam wg przepisu z ulubionego bloga – mojewypieki.com, a musy są na bazie tego przepisu. Powstały więc trzy tartaletki, każda z inną czekoladą i innym dodatkiem: gorzka (żeby nie była taka gorzka) z masą krówkową, mleczna klasycznie z orzechami i biała – by nie była zbyt słodka – z musem z czerwonych owoców odkrytym na Lidlowych półkach, którego stałam się absolutną fanką!

Składniki (na 3 tartaletki):

Spód:
50g gorzkiej roztopionej czekolady
50g masła
2 łyżki kakao
220g ciastek digestive

Musy czekoladowe:
1/3 szklanki mleka
łyżeczka żelatyny
50g białej czekolady
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka syropu Rum z czekoladą*
1 łyżeczka syropu Orzech*
5 łyżeczek mleczka kokosowego

Dodatkowo:
3 łyżeczki kajmaku
3 łyżeczki masła orzechowego
3 łyżki musu z owoców leśnych** lub z wiśni + 1 łyżeczka do dekoracji
posiekane orzechy włoskie
posypka czekoladowa

*mowa o takich syropach (można je też kupić w wersji mini)
** kupiłam taki w Lidlu w tygodniu fitness

Ciasteczkowy spód
Ciastka należy zmielić na pył. Jeśli nie macie odpowiednio mocnego robota kuchennego, polecam metodę Nigelli, czyli wsypanie ciastek do woreczka strunowego i potraktowanie ich wałkiem albo tłuczkiem ;] Następnie dodać roztopioną czekoladę, kakao i pokrojone w kostkę masło i zagnieść ciasto (można też wszystkie składniki wrzucić do malaksera i pozwolić mu działać). Ciasto będzie mieć konsystencję przypominającą mokry piasek.
Formy do tartaletek (u mnie o średnicy 12,5cm z wyjmowanym dnem) wyłożyć gotową masą – ugniatając ją palcami. Następnie schować do lodówki na czas przygotowania musów (można je zrobić też dzień wcześniej).

Musy czekoladowe
Czekolady połamać na kawałki, wrzucić do trzech małych miseczek i roztopić w mikrofalówce (ciemna czekolada najdłużej się rozpuszcza, a na białą trzeba bardzo uważać, gdyż można ją łatwo zepsuć za długo trzymając w mikrofali).
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Do mleka wsypać żelatynę, zamieszać i odstawić do napęcznienia na parę minut. Następnie wstawić na pół minuty do mikrofalówki żeby uzyskać płynną konsystencję.
Do każdej czekolady dodać po 2-3 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny oraz łyżkę ubitej śmietany i wymieszać (najlepiej trzepaczką by się nie zrobiły grudki). Gdy masy będą gładkie można rozdzielić między nie pozostałą śmietanę.
Dodatkowo by wzbogacić smak musów można wymieszać również:
-1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę syropu Rum z czekoladą – do musu z gorzką czekoladą
-1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę syropu Orzech – do musu z mleczną czekoladą
– 5 łyżeczek mleczka kokosowego – do musu z białą czekoladą

Ciemna czeko tarta
Na schłodzony spód wyłożyć 3 łyżeczki kajmaku i rozsmarować. Dodać przygotowany mus z gorzkiej czekolady i udekorować posypką (np. krokantem ryżowym).

Mleczna czeko tarta
Schłodzony spód tartaletki wyłożyć 3 łyżeczkami masła orzechowego. Dodać mus z mlecznej czekolady i udekorować posiekanymi orzechami.

Biała czeko tarta
Na schłodzony spód nałożyć 3 łyżki musu owocowego a następnie musu z białej czekolady. Przed udekorowaniem tartaletkę najlepiej schłodzić przez minimum pół godziny aby łyżeczka wiśniowego musu nie zatopiła się w czekoladowym. Dodatkowo można posypać tartaletkę wiórkami kokosowymi i dołożyć listek mięty.

Czeko tarty przechowywać w lodówce.

czeko tarty1

czeko tarty2

czeko tarty4

czeko tarty5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>