Czekoladowe babeczki z płynnym wnętrzem

coeur coulant5

Ekstremalne złooooo  : D  Doprawdy potężna dawka czekolady, bardzo bardzo sycąca! I baaardzo baaaaaardzo pyszna! Coeur coulant – czyli płynne serce, to jedno z najlepszych i pierwszych odkryć mego pobytu we Francji, już nie mogę się doczekać kolejnych wersji. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia i świetnie się prezentuje. Potrzebne są jedynie metalowe obręcze (które chyba najlepiej i najtaniej kupić na Allegro), ale można też użyć sylikonowych foremek do babeczek – jedynie wyjęcie ich gdy są gorące może grozić uszkodzeniem i przedwczesnym wypłynięciem czekolady.
Przepis pochodzi z pierwszej zakupionej we Francji księgi „Moelleux & coeurs coulants” Paula Simona.

Składniki (na 4 babeczki):
Ciasto:
140g gorzkiej czekolady (70% kakao)
110g masła
3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka mąki
1 łyżka skrobi kukurydzianej / mąki ziemniaczanej
50g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wnętrze:
po 2-3 kostki czekolady na każdą babeczkę

Babeczki
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wysmarować masłem i opruszyć mąką metalowe foremki lub wyłożyć je papierem do pieczenia. Ułożyć obręcze na blasze również wyłożonej papierem do pieczenia.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać do powstania piany. Przesiać mąkę i skrobię kukurydzianą, kontynuować ubijanie. Następnie wymieszać ekstrakt waniliowy.
Czekoladę, masło i śmietanę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać i zostawić chwilę do ostudzenia. Gotową czekoladę dodać do ciasta i miksować do otrzymania gładkiej masy.
Foremki napełnić ciastem do połowy, następnie nałożyć po dwie, trzy kostki czekolady i dopełnić ciastem do 2/3 wysokości foremki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 7-8 minut (zależy od piekarnika, u mnie było prawie 10 min.). Ciasto powinno być bardzo miękkie przy dotknięciu.
Zdjąć obręcze i odwinąć papier do pieczenia, delikatnie z pomocą noża lub szpatułki przełożyć babeczkę na talerz i serwować natychmiast (póki ciasto jest ciepłe wnętrze cudownie będzie wypływać).
Do takiej pyszności idealnie pasuje kleks bitej śmietany.

Babeczki można też podawać gościom później, należy jedynie przed serwowaniem włożyć je na kilka sekund do mikrofalówki żeby wnętrze stało się płynne.

coeur coulant2

coeur coulant3

coeur coulant

coeur coulant4

Komentarze

  • IZa pisze:

    Czy mogę te cisto/babeczki zrobić w kokilce? na allegro nie mogę znaleźć takich obręczy.

  • Iza pisze:

    Gdzie mogę znaleźć takie metalowe obręcze?

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

    Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>