Czekoladowe łyżeczki

choco spoon2

Sam czoklet – czego chcieć więcej. Zło w czystej postaci i to w postaci łyżeczek. Co więcej można je maczać w gorącym mleku lub dać się im w nim rozpuścić…. Przepis banalnie prosty, zaczerpnięty z francuskiej książeczki dołączonej do foremek.

Składniki na 6 łyżeczek:
80g czekolady gorzkiej (lub mlecznej lub białej)
5g masła (1 łyżeczka)

Łyżeczki
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do foremki i potrząsnąć nią delikatnie (oksymoron?) by pozbyć się pęcherzyków powietrza i by czekolada się równomiernie rozprowadziła (jak widać mi średnio to wyszło ;] ). Wstawić do lodówki na godzinę, potem delikatnie wyjąć łyżeczki z foremek.

Są najlepszym dodatkiem do filiżanki gorącego mleka lub kawy (z kawą to zgaduję, bo nie lubię).

choco spoon3

choco spoon

choco spoon7

choco spoon8

choco spoon9

choco spoon5

choco spoon6

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>