Czekoladowe skorupy – wersja mini

mini czeko skorup2

 Właściwie to nie powinny nazywać się „mini” tylko „mikro”, bo foremki, z których powstały są doprawdy maciupkie ;] Zauroczyły mnie kiedyś we Flo więc musiałam je kupić, potem nadeszły moje urodziny i dostałam je jeszcze – sztuk dwie – od dwóch różnych osób, więc mam ich całą masę. Nie nadają się za bardzo do robienia babeczek, bo te wyrastają i tych pięknych kształtów i tak nie widać, ale do czekoladowych skorup są idealne! I w zasadzie nie ważne czym się je wypełni, zawsze będą słodkie (przynajmniej w wyglądzie).

Składniki (na 12 mini skorup):
60g białej czekolady
100g serka śmietankowego
2 łyżeczki cukru pudru
12 malin (albo innych owoców)

Dodatkowo:
pędzelek
sylikonowe foremki

Mini czeko skorupy
Białą czekoladę umieścić w małej miseczce i rozpuścić – najszybciej w mikrofalówce. Pędzelkiem (wcześniej wyparzonym) wysmarować wszystkie sylikonowe foremki, nie martwcie się – pierwsza warstwa z pewnością nie pokryje całkowicie. Wymalowane foremki wstawić do lodówki na 10 minut a następnie nałożyć 2 a potem i 3 warstwę czekolady. Po kolejnych 10 minutach w lodówce skorupy są gotowe do wyjęcia z foremek. Tu zalecam ostrożność, chociaż trzy warstwy czekolady to całkiem sporo i żadna skorupa nie powinna pęknąć.

58d6b3960e3911e3bb6c22000ae90a36_7

Dekoracja
Serek śmietankowy wymieszać z cukrem pudrem i przełożyć do szprycy. Wyciskać niewielką ilość serka do każdej czeko skorupy i udekorować owocami.

mini czeko skorup1

mini czeko skorup3

mini czeko skorup4

mini czeko skorup5

mini czeko skorup6

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>