Dyniowo-marchewkowe babeczki

Pyyycha! To ciasto jest naprawdę super, te babeczki z fot może trochę mniej, bo za długo w piecu siedziały i są troszku suche, ale w przepisie już jest skorygowany czas pieczenia, więc następnym razem też będą super. To co w nich jest najlepsze to dawka warzyw, których oczywiście nie czuć, jest też ser na wierzchu, więc właściwie można powiedzieć, że jecie warzywa z serem 😀
Przepis zgarnęłam z amerykańskiego bloga. tam było jeszcze zdrowiej bo używają jakiegoś zdrowego zamiennika masła, ale no bez przesady, trochę złaaaa jeszcze nikomu nie zaszkodziło 😀

Składniki (na 16 babeczek):
320g mąki razowej żytniej
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g masła
200g cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 białka
220g puree z dyni*
1 szklanka startej marchewki

Polewa:
150g serka homogenizowanego + 150g na babeczki po upieczeniu
2 łyżki cukru
4 łyżki mleka

*puree z dyni można zrobić z upieczonych kawałków dyni w piekarniku lub ugotowanych w parowarze.

Ciasto
W misce połączyć suche składniki: mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, odstawić. Masło ubić mikserem, dodawać stopniowo biały cukier, a następnie brązowy, zmiksować. Wbić kolejno dwa jajka i dwa białka ciągle ubijając. Dalej dodać puree z dyni oraz startą marchewkę i wymieszać całość. Na końcu dodawać po trochu suche składniki i miksować do połączenia. Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek (można prawie po brzegi, nie urosną jakoś bardzo bardzo).

Polewa
Przełożyć serek do miski, dodać mleko i cukier i zmiksować całość. Nakładać po łyżeczce masy serowej na każdą babeczkę i delikatni rozprowadzić.
Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do suchego patyczka.
W trakcie pieczenia warstwa serka popęka i babeczki delikatnie mówiąc nie będą wyglądać zbyt uroczo, dlatego po ostygnięciu warto je posmarować kolejną łyżeczką serka (może być nawet bez cukru), a zwieńczeniem niech będzie marchewka starta na małych oczkach.

 


Copyright © 2014 AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery. All rights reserved.