Financiers z malinami

finanvvcier99

Czas na kolejne francuskie pyszności, tym razem uczyniłam financiers. I teraz ktoś, kto się trochę zna na rzeczy z pewnością powie, że to absolutnie ich nie przypominają, ale zapewniam, że są to financiery i to z prawdziwego francuskiego przepisu prosto z tego francuskiego filmiku. Problemem są nieszczęsne foremki, których jakimś cudem postanowiłam nie kupować, a których w Polsce nie mogę dostać… tak więc oryginalne financierki są zawsze w kształcie sztabek złota, jak np. te. Są bardzo proste do zrobienia, pyszne, delikatnie migdałowe i oczywiście złociste.

Składniki (na 12 mini babeczek i 12 mikro babeczek):
100g masła
90g cukru
55g zmielonych migdałów
35g mąki
białka z 3 jajek
24 malin
płatki migdałów do posypania

Ciasto
Pierwszym ważnym etapem jest przygotowanie masła, nazywanego przez Francuzów beurre noisette (dosłownie masło orzechowe, co po polsku nie ma żadnego sensu). Chodzi o masło o kolorze brązowym i to właśnie ono nadaje financierom charakterystyczny smak.
Umieścić masło w garnku i roztopić. Podgrzewać dalej aż do momentu gdy masło przestanie „śpiewać” (jak to pięknie nazywają Francuzi). Wtedy właśnie nabierze odpowiedniego koloru. Następnie przelać przez sitko do miski i zostawić do przestudzenia.
Białka wymieszać z cukrem, mąką oraz zmielonymi migdałami za pomocą drewnianej łyżki, by nie napowietrzyć ciasta. Na końcu dodać brązowe masło, wymieszać, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Najlepiej zostawić tam ciasto na 24 godziny, wtedy wszelkie aromaty się zmieszają; ale równie dobrze można zostawić na jakieś 2 godzinki jeśli jesteście niecierpliwi.

Financiers
Schłodzone i aromatyczne ciasto nakładać do małych foremek (najlepiej tych w kształcie sztabek złota) i wciskać po jednej malinie. Posypać połamanymi płatkami migdałów i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Financierki muszą być złociste i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

 

financier4

financier1

financier6

financier7

financier3

financier8

financier9

financier2

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>