Francuskie łupy

…czyli dlaczego miałam ogromne problemy z zapakowaniem się do domu po erasmusie w Rennes,
ano właśnie dlatego:francuskie łupy

Przez te cztery miesiące pokus było co nie miara, bo jak się okazuje – Francja to centrum wszechświata jeśli chodzi o wypieki, słodkości i wszelkie złooooooooo!

DSCF2183

i tak wraz ze mną do Polski przybyły słoiczki po jogurtach, ciasta – które jak mi się wydaję składają się wyłącznie z masła i cukru i jeszcz trochę masła; ciastka, tartaletki, czekolada…

DSCF2194

Crepes’y cudownie chrupiące (trochę jak nasze rurki) – z pewnością przepis pojawi się niebawem na blogu…

DSCF2193

…krem z kasztanów, który mnie dość zawiódł w smaku i melon kandyzowany, który będzie mi niezbędny do upieczenia calissonów.

DSCF2192

DSCF2195

Dalej miliony różnych foremek, jak chodźby te na ciasteczkowe łyżeczki… a do crepsów oczywiście niezbędne to drewniane narzędzie, którym rozprowadza się masę po patelni ;]

DSCF2200

i pyszna przeeeesłodka masa z ciastek speculoos (piernikowy akcent),

DSCF2206

i przekjutaśne (no wybaczcie, ale doprawdy takie właśnie są) foremki na mini mini tartaletki i bliny…

DSCF2219

i na calissony i na inne najróżniejsze tartaletki.

DSCF2224

Nie obyło się też bez tradycyjnego przysmaku bretończyków, czyli cydru, tu w wersji gruszkowej a nie jabłkowej, a także specjalne filiżanki, z których się ten płyn spożywa.

DSCF2230

Do tego oczywiście caaaała masa książek kucharskich i gazet specjalistycznych ;]
Książki to ogólnie osobny temat, bo tak wielkiego wyboru to chyba nawet nie ma wśród ksiąg amerykańskich, a na dodatek pełno jest księgarni z bardzo tanimi książkami, nawet jak dla nas. Jest też mnóstwo zestawów: foremki + książka, również w przystępnych cenach. Jedyny problem, to trzeba znać język.

2013-12-29 10.18.16

I na koniec trochę francuskich pyszności, którymi zdołałam obdarować kilka osób. Niektóre ze smakołyków można kupić w Polsce, np. czekoladowe ślimaki z nadzieniem z orzechów laskowych były niedawno dostępne w Lidlu, a czekoladowe tartaletki dostaniecie w każdym Piotrze i Pawle. Gorzej z moimi ulubionymi ciastkami – roudorami (masło, masło, cukier, cukier) czy chrupiącymi crepsami…
przynajmniej jest kilka powodów by odwiedzić Bretanię ;]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>