Francuskie pyszności

boulangerie

Minęły już prawie 3 miesiące odkąd się wygnałam do Francji, więc chyba czas najwyższy podzielić się tymi wspaniałymi wypiekami, czy raczej ich zdjęciami.

HPIM0013

Pierwszym i najważniejszym słowem jest BOULANGERIE (czyt. bulążeri) – czyli najczęściej odwiedzane przeze mnie i wszystkich francuzów miejsce. Oprócz bagietek i croisantów można tu kupić całe mnóstwo świeżych, pachnących i pięknie wyglądających wypieków.

Na przykład takie cudeńka:

HPIM0936

2013-11-07 17.58.53

2013-09-20 17.03.15

Tartaletki i ciasta czekoladowe (w tym te z płynną czekoladą w środku) to obowiązkowy punkt programu, a jeśli jest się w Bretanii, nie można też zapomnieć o crepsach (crêpes) i kolejnej dawce czekolady…

crep

HPIM0610

… trzeba jeszcze zostawić miejsce na potężną dawkę cukru

HPIM0600

i jeszcze trochę cukru…

HPIM0537

i ja spożywająca cukier…

HPIM0939

i cukier spożywany na paryskiej trawce ;]

eiffel

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>