Kolorowe tartaletki

DSCF0392

 W babeczkach czy innych małych wypiekach najbardziej podoba mi się to, że każda może być inna. Baza zostaje ta sama, ale dodatki są różne. A gdy latem mam tyle pięknych i świeżych owoców do wyboru, to po prostu nie jestem w stanie się zdecydować na jeden.
Miały być CZy tarty – CZy owoce, ale ciasta starczyło i na czwartą, więc znalazło się jeszcze miejsce dla czekolady ;] Przepis na spody wzięłam z Lidla, a cała reszta to moje wymysły. I oczywiście nie trzeba się kurczowo trzymać tych opcji, zwłaszcza jak jest się fanem innych owoców.

Składniki (na 4 tartaletki*):

Ciasto:
110g masła
220g mąki
60g cukru pudru
2 żółtka
skórka z cytryny
łyżka ekstraktu waniliowego

Krem:
200ml śmietany kremówki
125g serka**
3 łyżeczki cukru pudru

Dodatki:
garść malin
pół nektarynki
garść porzeczek
4 łyżki kajmaku (masy krówkowej)
50g białej czekolady
25g gorzkiej czekolady
łyżka posiekanych orzechów
2 łyżki likieru kawowego
posypka – np. krokant ryżowy kakaowy

 Żel do owoców:
100ml wrzątku
5g żelatyny
15ml zimnej wody
sok z połowy cytryny
15g cukru

*tartaletki robiłam w foremkach o średnicy 12,5cm.
**użyłam twarogu delikatnego President, ale nada się każdy serek trzykrotnie mielony, może być też mascarpone.

Tartaletki
Mąkę wymieszać z cukrem i dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło, żółtka, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wszystko zagnieść (jak najkrócej) albo wykorzystać cudowny sprzęt, który zrobi to za nas.
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto – osobiście tej części najbardziej nie lubię (pewnie dlatego, że mi nie wychodzi) – ale w przypadku tart nie trzeba się tym za bardzo przejmować, bo można po prostu ugnieść ciasto palcami w foremkach ;]
Żeby tartaletki nie urosły (żeby było miejsce na krem i owoce) trzeba je przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać na nie coś, np. fasole, ryż albo kulki ceramiczne. Tak przygotowane mini tarty piec w 180 stopniach przez ok. 30 min (przy czym po 15 minutach zdjąć papier wraz z obciążeniem i piec dalej do zezłocenia – czyli kolejne 15min). Następnie wyjąć z pieca i wystudzić. Można przygotować dzień wcześniej.

Krem
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać serek, cukier i dalej miksować do połączenia składników.

Żel
Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i zostawić na parę minut aż napęcznieje. Do gotującej się wody w garnku wrzucić cukier, sok z cytryny i żelatynę. Wszystko wymieszać i odłożyć do przestygnięcia.

Tartaletka nr 1
Na wychłodzony spód rozsmarować 2 łyżki kajmaku, rozprowadzić krem i poukładać maliny. Żeby owoce były dłużej świeże i się pięknie błyszczały trzeba na nie nałożyć odrobinę żelu (za pomocą pędzelka).

Tartaletka nr 2
Roztopić 25g białej czekolady (np. w mikrofali) i posmarować nią spód tarty. Następnie nałożyć krem i dodać porzeczki.

Tartaletka nr 3
Ta sama akcja z białą czekoladą i kremem, tylko na wierzch poukładać plasterki nektarynki i posmarować je żelem.

Tartaletka nr 4 (na wypasie)
Pierwszą warstwą są 2 łyżki kajmaku, następne są posiekane orzechy (ledwo wyczuwalne przy jedzeniu, ale jednak są!), dalej przychodzi kolej na krem, jednak wcześniej trzeba wymieszać go z likierem kawowym (chyba, że nie lubicie). Po tym etapie najlepiej schować na chwilę tartę do lodówki i zająć się rozpuszczeniem czekolady. Gdy czekolada lekko przestygnie rozsmarować ją na kremie i dodać posypkę.

DSCF0385x

DSCF0388x

DSCF0396x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>