Łódeczki

lodeczki8

„Był sobie pan Maluśkiewicz
Najmniejszy na świecie chyba.
Wszystko już poznał i widział
Z wyjątkiem wieloryba.

Pan Maluśkiewicz wesoły,
Że mu się podróż uśmiecha,
Zrobił sobie z początku
Łódkę z łupinki orzecha.”

Julian Tuwim

Jak byłam mała robiłam takie łódeczki z łupinek orzecha i plasteliny, a odkąd mam sprzęt do pieczenia skorupek orzeszków, wizja jadalnych łódeczek pana Maluśkiewicza nie dawała mi spokoju. Zrobiłabym je z kremem orzechowym jak tutaj, ale jednak powidła się dużo lepiej prezentują.
Świetna zabawa nie tylko dla dzieciaków!

Składniki (na 72 łódeczki):

Ciasto:
50g masła (temp. pokojowa)
45g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
50g śmietany (u mnie 12%)
125g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
wykałaczki
papier kolorowy
taśma klejąca dwustronna

Orzeszki
Ubić masło mikserem, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i miksować dalej. Dolać śmietanę i wymieszać. Na końcu dosypać proszku do pieczenia do mąki i całość dodać do ciasta. Zmiksować wszystko na najwyższych obrotach miksera. Ciasto będzie gęste.
Nagrzać gofrownicę ze specjalnymi wkładkami do pieczenia orzeszków. Nakładać po 1/2 łyżeczki ciasta do każdego wgłębienia i piec przez ok. 3-4 minuty. Gotowe skorupki pozostawić do ostudzenia, a nadmiar ciasta delikatnie odłamać od orzeszków.

Montaż
Z papieru wyciąć trójkąty, zaginać na pół. W środku wyklejać taśmą dwustronną, włożyć wykałaczkę i zaklejać maszt. Skorupki orzeszków wypełniać powidłami (lub innym nadzieniem – byleby gęstym) i  w każdą wbić maszt.

lodeczki1

lodeczki2

lodeczki3

lodeczki4

lodeczki99

lodeczki9

lodeczki7

lodeczki6

lodeczki5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>