Łyżeczki migdałowe

Właściwie to nie wiem co mam o nich pisać, są piękne, słodkie, pyszne. To chyba idealny deser dla dzieciaków, nie dość, że mogą coś pysznego nakładać na łyżeczki to jeszcze mogą je również zjeść ;] Dodatki mogą być najróżniejsze: bita śmietana, serek waniliowy, owoce, orzechy….itd.
Były już łyżeczki czekoladowe, przyszedł czas na delikatne migdałowe, w oryginalnym przepisie jest oliwa z oliwek, ale myślę, że następnym razem zastąpię ją zwykłą oliwą (zapach przy pieczeniu mi przeszkadzał, ale już w smaku się nie wyczuje). A przepis pochodzi z tego francuskiego bloga.

Składniki (na 24 łyżeczki):
60g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
70g cukru pudru
75g zmielonych migdałów
35g mąki
2 jajka

Dodatki:
bita śmietana

Łyżeczki
Masło ubić na puszystą masę. Dodawać oliwę i dalej miksować. Następnie dodać mąkę i zmielone migdały. Wymieszać. Na końcu wbić kolejno jajka i wszystko zmiksować.
Gotowe ciasto przelać do foremek, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego. Piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawić łyżeczki na parę minut w foremkach, następnie ostrożnie wyjąć je i ostudzić.

Jeść same lub z dodatkami, np. bitą śmietaną.


Copyright © 2014 AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery. All rights reserved.