Mini brownies z cukinii

brownieee

Jedno z pyszniejszych brownie ever! I to w dodatku z warzywem! – że niby takie zdrowe ;]
Najlepiej podawać je rodzinie czy znajomym mówiąc, że to ciasto czekoladowe i dopiero, gdy zjedzą dodawać, że właśnie zjedli cukinię – lud jest w szoku. Oczywiście cukinia (albo kabaczek) jest nie do wyczucia i nie do zauważenia, a przynajmniej wzbogacamy swój deser o dawkę warzywną. Przepis z moichwypieków.
Na Restaurant Day to brownie zniknęło najszybciej, tu w wersji małych babeczek, alibabeczek.

Składniki na 18 babeczek:
115g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
300g mąki
60g kakao
340g cukini startej na tarce o dużych oczkach
60g kropelek czekoladowych (lub posiekanej czekolady)

Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
40g masła
4 łyżki śmietany 18% (niekoniecznie)
posypka (np. krokant lub posiekane orzechy)

Babeczki
Masło ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać olej i dalej miksować. Wsypać cukier, sodę, proszek, sól oraz wanilię. Wszystko zmiksować. Dodawać kolejno jajka i dalej mieszać. Następnie dodawać mąkę na przemian z jogurtem. Na samym końcu dodać startą cukinię i kropelki czekoladowe.
Ciasto przelać do sylikonowych foremek i piec przez 35-40 minut w temperaturze 160 stopni.

Polewa czekoladowa
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. By polewa była płynniejsza można dodać śmietankę. Oblewać ostudzone mini brownies i posypywać orzechami lub krokantem.
Przechowywać w lodówce.

pan kabakx

brownieee2

brownieee3

brownieee4

brownieee5

brownieee6

brownieee7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>