Mini czeko skorupy

mini skrup czarn6

Była wersja z białą czekoladą, przyszedł czas na gorzką, chociaż oczywiście tych skorup do gorzkich zaliczyć nie można. Są łatwe w przygotowaniu, ale zabierają więcej czasu niż się spodziewa, szczególnie samo malowanie czekoladą trochę trwa (im bardziej skomplikowane foremki, tym dłużej). Nie mniej jednak są bardzo efektowne, smaczne i baaaardzo szybko znikają.

Składniki (na 12 mini skorup):
60g gorzkiej czekolady
200ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
kolorowe posypki

Dodatkowo:
pędzelek
sylikonowe foremki

Mini czeko skorupy
Gorzką czekoladę umieścić w małej miseczce i rozpuścić – najszybciej w mikrofalówce. Pędzelkiem (wcześniej wyparzonym) wysmarować wszystkie sylikonowe foremki, nie martwcie się – pierwsza warstwa z pewnością nie pokryje całkowicie. Wymalowane foremki wstawić do lodówki na 10 minut a następnie nałożyć 2 a potem i 3 warstwę czekolady. Po kolejnych 10 minutach w lodówce skorupy są gotowe do wyjęcia z foremek. Tu zalecam ostrożność, chociaż trzy warstwy czekolady to całkiem sporo i żadna skorupa nie powinna pęknąć.

Dekoracja
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem pudrem oraz kakao i przełożyć do szprycy. Wyciskać niewielką ilość śmietany do każdej czeko skorupy i udekorować kolorowymi posypkami.

mini skrup czarn4

mini skrup czarn3

mini skrup czarn2

mini skrup czarn1

mini skrup czarn5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>