Orzechowo miodowe ciastka

Orzechów nie lubię, bo są twarde – to jedno z moich dziwactw… ale jak już są zmielone i przybierają formę masła, to już zupełnie inna sprawa ;] I tak mi się akurat taki słoik kupił, więc szukałam przepisu na jakieś pyszne ciacha i trafiłam na tego bloga. A że w przepisie był miód, a ja uwieeelbiam wypieki z miodem, to tak już zostało. Tylko dawkę cukru gwałtownie zmniejszyłam, bo amerykańce przeginają w tej kwestii równo.
Ciastka są mięciutkie i pulchniutkie ;]

Składniki (na 26 ciastek):
55g masła
125g masła orzechowego
170g miodu
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200g mąki
50g cukru
3/4 łyżeczki sody spożywczej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
cukier do posypania

Ciastka
Masło, masło orzechowe i miód ubić mikserem. Dodać jajko, wanilię i dalej miksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól. Dosypywać partiami składniki suche do mokrych, aż powstanie gładkie ciasto.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową (albo silikonową). Z ciasta formować niewielkie kulki (ok 2 cm średnicy ;]) i spłaszczać je widelcem, tworząc wzorek. Można też posypać je cukrem. Piec przez około 10-12 minut.
I uwaga! Ciastka rosną! Moje postanowiły się poprzytulać do siebie i z pierwszej blachy wyszło jedno wielkie ciastko 😀


Copyright © 2014 AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery. All rights reserved.