Orzeszki

orzesz1

Są przepyszne! Są takim małym, uzależniającym złem. Przez to, że są takie małe, wydaje się, że nic się nie stanie jak zje się kolejny i kolejny i kolejny… i nagle kolejnego już nie ma ;]
Przepis na orzeszki wyłudziłam już jakiś czas temu od pani mamy Bejmisiowej, ale wylepianie foremek ciastem jakoś średnio mi wychodziło i było dość pracochłonne. A teraz mam cudowny sprzęcior z Lidla – gofrownicę z wymienialnymi wkładami i mogę w niej tworzyć orzeszki duuuużo szybciej i łatwiej. Więc przepis na ciasto pochodzi z instrukcji obsługi gofrownicy, a na przeeepyszny krem orzechowy od pani mamy (jest go z resztą trochę za dużo, ale z pewnością się nie zmarnuje). Oczywiście skorupki można nadziewać czymkolwiek chcecie, np. powidłami, dżemem czy nutellą, ale absolutnie musicie spróbować tego kremu orzechowego bo jest najpyszniejszy na świecie (a mówi to osoba, która nie przepada za orzechami).

Składniki (na 36 orzeszków):

Ciasto:
50g masła (temp. pokojowa)
45g cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 jajko
50g śmietany (u mnie 12%)
125g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem orzechowy:
50g zmielonych orzechów włoskich
10g zmielonych migdałów
65g masła (temp. pokojowa)
1/6 szklanki mleka
1 żółtko
45g cukru

Orzeszki
Ubić masło mikserem, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, jajko i miksować dalej. Dolać śmietanę i wymieszać. Na końcu dosypać proszku do pieczenia do mąki i całość dodać do ciasta. Zmiksować wszystko na najwyższych obrotach miksera. Ciasto będzie gęste.
Nagrzać gofrownicę ze specjalnymi wkładkami do pieczenia orzeszków. Nakładać po 1/2 łyżeczki ciasta do każdego wgłębienia i piec przez ok. 3-4 minuty. Gotowe skorupki pozostawić do ostudzenia, a nadmiar ciasta delikatnie odłamać od orzeszków.

orzesz3

Krem orzechowy
Zmielone orzechy i migdały przesypać do małej miseczki i zalać gorącym mlekiem. Odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć mikserem wraz z cukrem. Następnie dodać żółtko i stopniowo po łyżce orzechów, nadal miksując. Gotowy krem włożyć do lodówki na min. 1 godz. by masa stwardniała.

Montaż
Niewielką ilość kremu nakładać do każdej połówki orzecha i łączyć je ze sobą. Przechowywać w lodówce.

orzesz4

orzesz2

orzesz6

orzesz5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>