Pie pops – ciasto na patyku

Pie pops Alibaby9

Popsy jak popsy – wszystko co w wersji mini i na patyku musi być słodkie i piękne. Ale to ciasto! Idealne do wałkowania, nic się nie przykleja, nie łamie, nie irytuje ;] Zdaje się, że to zasługa śmietany. Może się tak zdarzyć, że już zawsze będę ją dodawać do ciasta żeby umilić sobie życie : D  A przepis na ciasto pochodzi z tej amerykańskiej strony i jak to Amerykanie mają w zwyczaju, podają jak dla mnie abstrakcyjne miary. Bo jak inaczej określić miarę pod tytułem „szklanka masła”?! Tak czy siak popsy są pyszne, a poniżej podaję już bardziej ludzkie wagi.

Składniki (na 21 pie popsów):
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230g masła
150g kwaśnej śmietany (zimnej)

Dodatkowo:
słoik dżemu (250g)
roztrzepane jajko
cukier
21 patyczków*

*patyczki do lizaków można kupić w internecie, zwróćcie tylko uwagę na materiał, z którego są zrobione – papierowe i drewnianą są najlepsze, za to plastikowe kompletnie się nie nadają, bo „rozpłyną” się w piecu.

Ciasto
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło i chwilę wyrabiać ciasto. Następnie dodać śmietanę i dalej wyrabiać. Na tym etapie można dodać 2 łyżki mąki, by ciasto nie było zbyt lepkie. Gdy będzie już wyrobione, uformować kulę, przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i schować do lodówki na min. 30 minut.

Pie pops
Schłodzone ciasto należy rozwałkować (podsypując mąką) a następnie wycinać okręgi np. szklanką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej krążki ciasta, potem patyczki, dociskając je delikatnie. Żeby wzmocnić konstrukcję pie popsów, polecam na patyczek nałożyć mały pasek ciasta i znów docisnąć, dopiero na to nakładać po łyżeczce dżemu. Boki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i położyć kolejny krążek ciasta z wyciętym serduszkiem, gwiazdką, czy jakimkolwiek innym kształtem. Boki docisnąć za pomocą patyczka lub widelca. Wierzch pie popsów posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 210 stopni przez 15 minut (aż mini ciasta się zezłocą).
I tylko nie warzcie się sprawdzać od razu czy ciasta trzymają się na patykach! Po pierwsze oparzycie się ;] A po drugie gorące popsy są jeszcze bardzo kruche, trzeba więc zostawić je aż ostygną.

Pie pops Alibaby4

Pie pops Alibaby0

Pie pops Alibaby3

Pie pops Alibaby8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie ujawniony.

Możesz użyć następujące tagi i atrybuty HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>