Serniczki czekoladowe

 O tak! To jest właśnie to – złoooo wcielone! ;] Czyli cała masa czekolady w połączeniu z twarogiem i to autorstwa Nigelli – czyli ulubiony sernik Ri. Piekę go od 9 lat, na Riczowe urodziny, z małą przerwą na jego odchyły ze zdrowym żywieniem, kiedy to zabroniono mi go piec!!! Odchyły pozostały, ale zakazy ignoruję, a temu złu się po prostu nie da oprzeć i tak czy siak znika bardzo szybko.

Składniki (na 20 babeczek):

Spód:
225g ciastek digestive
1,5 łyżki kakao
70g masła

Ciasto:
500g twarogu 3krotnie mielonego
100g cukru
łyżka budyniu waniliowego w proszku
3 całe jajka
3 żółtka
150ml kwaśnej śmietany
175g czekolady deserowej

Polewa:
75g czekolady ciemnej ( u mnie połowa gorzkiej i połowa mlecznej)

Babeczkowy spód
Ciastka zmielić na pył (przy użycia robota kuchennego lub za pomocą wałka), dodać kakao i wymieszać. Masło roztopić w garnuszku i dodać do ciasteczkowego pyłu. Dokładnie wymieszać i wyłożyć gotowym ciastem papilotki lub sylikonowe foremki (nakładać po łyżce ciasta, a następnie użyć jej do dociśnięcia spodu). Na czas przygotowania masy serowej włożyć foremki do lodówki.

Sernik
Twaróg musi być w temperaturze pokojowej, więc trzeba pamiętać by wcześniej wyjąć go z lodówki. Zmiksować go wraz z cukrem, dodać budyń, jajka, żółtka, śmietanę i dokładnie wymieszać. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub na parze, odstawić na chwilę by ostygła, a następnie powoli dodawać do serowej masy i miksować do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelać do foremek (do około 3/4 wysokości) i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Serniczki urosną w trakcie pieczenia, a po wyjęciu z piekarniki opadną.

Polewa
Obie czekolady rozpuścić i za pomocą łyżeczki oblać ostudzone serniczki.


Copyright © 2014 AliBaby – przepisy na babeczki, muffinki, tartaletki, ciastka, desery. All rights reserved.